Zlati nasveti in pogosta vprašanja

V: Katero nianso premaza naj izberem? Ali pri tem lahko sledim barvni karti v prospektu?

O: Les je zelo heterogen material, zaradi česar nam je lahko uporaba barvne karte le v oporo. Najučinkovitejša pomoč pri izbiri nianse je izdelava majhnega vzorca na lesu, primerljivega z lesom, ki ga želimo zaščititi. Končna niansa premaza je namreč odvisna od vrste, barve ali teksture uporabljenega lesa. V primeru uporabljene impregnacije lesa je tako končni barvni ton manj intenziven, pri uporabi slabše obrušene- ga lesa pa se poviša poraba Lesoton Lazure na površino, končna niansa pa je temnejša. Prav tako površina postaja vedno temnejša z večanjem števila nanosov. To je treba upoštevati tudi pri obnavljanju obstoječih premazov, kjer lahko izbrano nianso redčimo z brezbarvnim Lesotonom.

V: Ali je brezbarven premaz enako odporen kot obarvan?

O: Les, predvsem lignin, je zelo občutljiv na obsevanje z UV-žarki. Študije so pokazale, da se mehanske mikrorazpoke pojavijo na površini lesa že po 24-urni izpostavitvi sončni svetlobi. Transparentna ali svetlo pigmentirane nianse Lesoton Lazure ne nudijo odlične UV-zaščite, zato za projekte, kjer je potrebna odlična UV-zaščita, priporočamo izbiro bolj pigmentiranih nians.

V: Trenutna barva premaza na lesu se mi zdi pretemna, kaj lahko naredim?

O: Če ste po nekaj letih, ko ste obnavljali zaščito lesa (oken, lesenih oblog, ograje itd.) nanesli že veliko slojev premaza in je z vsakim slojem barvni ton premaza nekoliko potemnil, ste lahko kaj hitro prišli do tona, ki je za vaš okus pretemen. Seveda se okusi z leti tudi spreminjajo in lahko se zgodi, da bi si trenutno zaželeli drugačnega. V tem primeru sta vam na voljo dve možnosti. Ena je mehanska ali kemijska odstranitev premaza, kar je precej naporen ter dolgotrajen proces. Druga rešitev pa je posvetlitev premaza s pokrivnim premazom Lesoton Enlight. Ker je Lesoton Enlight pokrivni premaz, se struktura lesa prekrije, vendar je z malo truda ter spretnosti, možno s primerno tehniko nanašanja Lesoton Toplazure imitirati izgled lesa.

V: Ko sem nanašal Lesoton na lesene obloge v toplem in sončnem vremenu, se je prvi nanos takoj posušil. Ali lahko še isti dan nanesem drugi in končni sloj ter tako delo dokončam v enem dnevu?

O: Pri topilniških premazih to ni priporočljivo in to prakso odsvetujemo. Preprost razlog je v tem, da topila lahko izhlapijo v nekaj urah in je premaz na otip res suh, vendar so smole v premazu zračno sušeče, kar pomeni, da mora premaz oksidirati – ta proces pa je bistveno počasnejši in je z nanašanjem naslednjega nanosa treba počakati do naslednjega dne. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo naslednji sloj topil spodnjega in se bo gubal ali pa ne bo globinsko utrjen.

V: Pri katerih temperaturah lahko uporabljam premaz Lesoton?

O: Najprimernejši pogoji za apliciranje Lesoton lazur so temperature med 15 in 25 °C ter relativna zračna vlažnost zraka med 30 in 85 %. Zelo pomembno je, da temperatura zraka ni pod 5 °C, prav tako so lahko problematične temperature nad 30 °C – velja tako za zrak kot podlago in barvo. Pozorni moramo biti, da se izognemo vplivu kondenzirane vlage na površini lesa, ki ga želimo zaščititi. Temperatura zraka naj bo vsaj 3 °C nad točko rosišča. Problematična so predvsem zgodnja jutra, čas po dežju ali ob megli.

V: Kolikšna vlažnost lesa je najprimernejša?

O: Les naj bo zračno suh, kar pomeni, da mora biti njegova vlažnost med 12 in 15 %.

V: Kateri čopiči so primerni za izdelke Lesoton?

O: Najprimernejši so kakovostni čopiči, narejeni iz naravnih ščetin.

V: Kako ukrepamo, če z Lesotonom umažemo površino?

O: Topilniške premaze je najlažje odstraniti nemudoma, torej ko se še ne posušijo oziroma so še mokri. Posebno pozornost namenjamo steklu, kamnu, kovini, betonu, oblekam, preprogam ipd. Za odstranjevanje lahko uporabimo bencin za čiščenje ali white špirit. Obvezen je preizkus na majhni površini, da se prepričamo, da čistilno sredstvo samo ne poškoduje podlage. Ko je premaz že utrjen, ga je namreč zelo težko odstraniti, ne da bi pri tem poškodovali površino.

V: Kdaj je primeren čas za obnovo obstoječega premaza in kako le-to izvedemo?

O: Les, zaščiten z Lesotonom, je treba obnavljati, saj premaz pod vremenskimi vplivi propada. Trajnost učinkovite zaščite je odvisna od mnogih dejavnikov. Najbolj šibka področja so predvsem južne lege, izpostavljene direktnemu sončnemu obsevanju, zelo senčna ali vlažna področja blizu gozda ter visoka nadmorska višina z močnejšim UV-žarčenjem. Površinsko zaščito je priporočljivo kontrolirati enkrat letno. Pregled izvedemo vizualno, pri čemer ocenimo splošno stopnjo degradacije ter poiščemo lokalne razpoke in mesta napak. Drugi postopek je ocena hidrofobnosti površine premaza. Na testirano površino kanemo kapljico vode in če je premaz že potreben obnove, se kapljica vpije v les, če pa je premaz še dober, takrat kapljica ostane na površini zaščitenega lesa.

Iz površine odstranimo nečistoče, mah ter morebitne sloje premaza, ki se luščijo s krtačo ter blagim detergentom. Ko se površina osuši, jo rahlo obrusimo s finim brusnim papirjem (npr. granulacije P 180), nato pa jo odprašimo in obnovimo z novim premazom.

V: Kako hranimo izdelke Lesoton?

O: Primeren čas za skladiščenje je 5 let v originalni in dobro zaprti embalaži pri temperaturi med +5 in 25 °C. Če smo izdelek delno že porabili, ga prelijemo v ustrezno manjšo embalažo in ga primerno označimo.

07 81 63 550