O Lesotonu

Lesoton je naša najstarejša blagovna znamka – še več, Lesoton je najstarejša slovenska oziroma jugoslovanska blagovna znamka za zaščito lesnih površin s tankoslojnimi lazurnimi premazi. Ustanovitelj podjetja Chemcolor, Alojz Vilčnik, in njegov zelo dober prijatelj, izjemen razvojnik na področju barv, takrat upokojeni, danes žal pokojni, ing. Janko Gruden, sta združila moči in svojo neizmerno ljubezen do lesa leta 1982 prelila v znamko Lesoton. Na področju nekdanje Jugoslavije je bila v tistem času že močna proizvodnja barv, vendar je bila večina znamk za zaščito lesa plod skandinavskih ali nemških licenc.

Odlično razmerje med kvaliteto in ceno, kar znamko odlikuje še danes, so tako končni kupci kot jugoslovanska industrija oken in vrat prepoznali zelo hitro. Tri leta po nastanku so Lesoton prodajali v vseh večjih trgovskih verigah in uporabljali v največji jugoslovanski proizvodnji stavbnega pohištva Šipad, proizvodnji Lesna Slovenj Gradec, Lesna Slovenske Konjice ipd.

Industrija oken in vrat je skozi leta skoraj v celoti prešla na vodne premaze. Evropska zakonodaja je usmerila proizvajalce izdelkov za široko potrošnjo v proizvodnjo izdelkov z večjo vsebnostjo suhe snovi, kar se v naravi kaže kot debeloslojni premaz. Prednost tovrstnih sistemov je manjša vsebnost topil ter daljša obstojnost, velika slabost pa je slabše vpijanje v les in precej težja obnova. Na vseh mestih, kjer je film premaza predebel za pogoje izpostave, lahko zaradi vremenskih vplivov (vlage, toče) prihaja do prezgodnjega pokanja in luščenja. Obnova poškodovanih ali iztrošenih površin brez zahtevnega brušenja ni mogoča.

Kot pravi prijatelj: »Imam tri otroke. Ko jim dam v roke čopič in barvo, so nasmejani do ušes. Brusni papir sem jim uspel v roke poriniti le enkrat in še takrat so po 5 minutah zbežali.« Trdno verjamemo, da smo vsi kot otroci - radi barvamo in ne maramo brušenja.

Zato je Lesoton Lazura še vedno izdelana po originalni recepturi, ki omogoča globoko vpijanje, dihanje, dolgotrajno zaščito, ne poka, se ne lušči ter zagotavlja zelo enostavno obnovo. Priporočamo jo vsem, ki si želijo olajšati zaščito najlepšega gradbenega materiala – lesa.

Povpraševanje
07 81 63 550